Omdat God u heeft uitgekozen, omdat u zijn heiligen bent en hij u liefheeft, moet u zich kleden in innig medeleven, in goedheid, bescheidenheid, zachtmoedigheid en geduld. (Kol. 3:12 NBV)

Vroeger bad ik altijd voor de dingen die hierboven zijn beschreven: innig medeleven (compasssion, zoals het in het Engels staat), goedheid, bescheidenheid, zachtmoedigheid en geduld, maar wanneer je deze tekst leest binnen het geheel dan zie je duidelijk dat Paulus ons hier oproept om ons te kleden in deze dingen. Het is dus alsof je iets aandoet. Net zoals je een trui of een jas aandoet, dien je een keuze te maken om je te “kleden” in deze dingen. Dus natuurlijk kunnen we bidden voor verandering en kunnen we bidden voor meer bewogenheid in ons hart, maar de eerste stap begint toch echt met een keuze om iets te doen voor een ander.

Dit zegt mij dat God ons de benodigde middelen al heeft gegeven, maar zolang wij er niets mee doen, blijven deze kostbaarheden liggen. Net zoals je kleding cadeau kan krijgen van iemand en dat het blijft liggen in de kast, zolang je het niet aantrekt. Sterker nog: Je kan een hele warme winter trui hebben liggen in de kast, maar zolang je deze trui niet aandoet zal je nooit de warmte voelen van de trui. Anders gezegd: je hebt niets aan je warme winter trui in de winter wanneer je deze nooit aantrekt en altijd maar blijft wandelen in je t-shirt. Zo is het nou ook met de cadeaus van God: je zal nooit de warmte ervaren van medeleven, goedheid, bescheidenheid, zachtmoedigheid en geduld als je het niet “aantrekt”. Misschien vind je het vreemd dat ik spreek over warmte, want dan zou je er zelf beter van worden, terwijl deze cadeaus allemaal naar de ander gericht zijn… hoe zit dat dan?

Al deze cadeaus zijn uitingen van liefde. En liefde, zoals je wel weet, is altijd gericht naar de ander. Liefde geeft en denkt niet aan zichzelf. Maar je zal merken, dat wanneer je de keuze maakt om te wandelen in liefde, dat je een warm gevoel krijgt van binnen. Nu is dit geen reden om die keuze te maken, maar het is wel een mooie “bijwerking” lijkt me zo. Probeer het maar eens uit: maak de keuze om je te kleden in innig medeleven, in goedheid, bescheidenheid, zachtmoedigheid en geduld en ik verzeker je dat je leven er warmer van wordt, maar dat niet alleen… de mensen om je heen zullen die warmte ook ervaren en je leven zal nooit meer dezelfde zijn. Maar het begint met die eerste stap om je te kleden in innig medeleven, in goedheid, bescheidenheid, zachtmoedigheid en geduld.