God, de HEER, is mijn kracht,hij maakt mijn voeten snel als hinden,hij laat mij over mijn bergen gaan. (Hab. 3:19 NBV)

Habakuk is echt een schitterend boek. Als je ziet hoe de schrijver in het begin zijn ongenoegen uit, alsof hij God erop probeert te wijzen dat God zijn werk niet helemaal goed doet. Natuurlijk doet hij dit wel met respect, maar de boodschap is duidelijk, de schrijver baalt en snapt de – in zijn ogen – onrechtvaardigheid niet. Zo kan ik me ook wel eens voelen… dat ik denk dat God ons in de steek heeft gelaten ofzo… ik weet wel dat het niet zo is, maar soms heb je die gedachte gewoon. Jij misschien niet, maar bij komt dat wel eens voor.

Wat ik ook bijzonder vind is dat God antwoordt en dat Zijn antwoord alles behalve gebruikelijk is. Want het antwoord dat Hij geeft op de situatie is er één die je helemaal niet verwacht. God antwoordt en zegt dat Hij de Chaldeeërs stuurt. Je zou eens Habakuk 1 moeten lezen, dan zie je wat voor volk dit is en als ik heel eerlijk ben is dit echt zo’n situatie waarover ik zou zeggen: “Ik zie God niet in dit alles, dit kan niet van Hem komen”. Maar zo zie je maar dat ons kijken beperkt is. Wij zien niet wat Hij ziet en het grotere plan zien we dus helemaal niet. Maar we mogen getroost zijn door te weten dat Hij het wel ziet.

Mijn situatie – hoe slecht die er ook uit mag zijn – zal geen invloed hebben op mijn vreugde. Want God is mijn vreugde en Hij is het die mij redt.

Het gesprek tussen Habakuk en God gaat verder in hoofdstuk 2. Hier doet God een belofte en geeft Hij aan wat Hij gaat doen en dan komt in hoofdstuk 3 het antwoord van Habakuk. En de tekst van vandaag is eigenlijk het slot van een geweldig statement. Nu Habakuk een stukje van Gods grootheid en wijsheid heeft mogen proeven durft hij blind te vertrouwen op God. Want hij schrijft in de verzen voorafgaand op onze tekst van vandaag eigenlijk het volgende: mijn situatie – hoe slecht die er ook uit mag zijn – zal geen invloed hebben op mijn vreugde. Want God is mijn vreugde en Hij is het die mij redt. En dat licht hij toe met vers 19: God, de HEER, is mijn kracht,hij maakt mijn voeten snel als hinden,hij laat mij over mijn bergen gaan. Dus waar je ook doorheen mag gaan, je dient te weten dat God je kracht is. Hij is het die je de snelheid en kracht geeft om verder te gaan en de bergen en dalen in je leven te trotseren. Combineer dit met gisteren en dan zal je dus zien, dat je in het proces van groei soms tijden van crisis zal kunnen meemaken, maar je dient te weten dat crisis slechts tijdelijk is (zoals alles in dit leven) en dat God je ook in tijden van de crisis zal dragen en verder zal brengen.

God is jouw kracht!